Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružni sud u
Istočnom Sarajevu

ODREĐEN PRITVOR

09.04.2021.

Po prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, nakon održanog ročišta od 09.04.2021. godine, prema osimnjičenim Osvičić Smailu i Čeljo Adnanu, zbog osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili Krivično djelo – Teška tjelesna povreda iz člana 132. stav 3. u vezi sa članom 37. Krivičnog zakonika Republike Srpske (KZ RS), odredio je mjeru pritvora u trajanju od 1 (jedan) mjesec dana.

Osumnjičenim je pritvor određen iz zakonskih razloga predviđenih članom 197. stav 1. tačka a), b) i g) Zakona o Krivičnom postupku Republike Srpske (ZKP RS).

U pogledu razloga za određivanje pritvora osumnjičenim, sud smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenih, jer su po izvršenju krivičnog djela, zajedno napustili lice mjesta i udaljili se u nepoznatom pravcu, pa su isti zahvaljujući aktivnostima policijskih službenika identifikovani i pronađeni (član 197. tsav 1. tačka a) ZKP-a RS).

Takođe, prema stavu suda, postoji osnovana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke (član 197. stav 1. tačka b) ZKP-a RS), a u pogledu razloga za određivanje pritvora iz člana 197. stav 1. tačka g) ZKP-a, sud smatra da se radi o teškom krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od tri do dvanaest godina i da u konkretnom postoje vanredne okolnosti, da je krivično djelo posebno, obzirom na način izvršenja i posljedice, pa da bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Sud smatra da sve navedeno i činjenica da se krivično djelo dogodilo ujutro, u vrijeme kada ulicom (na javnom mjestu) prolazi veliki broj ljudi, da se predmetni događaj desio preko puta Doma zdravlja, i da je već samim činom napada od strane dvije osobe u velikoj mjeri narušen javni red, opravdava obilježavanje postojećih okolnosti, pa da bi puštanjem na slobodu osumnjičenih, bila stvorena prijetnja za narušavanje javnog reda, pogotovo imajući u vidu tešku posljedicu krivičnog djela osumnjičenih, nastupanje smrti povrijeđenog lica.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh