Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružni sud u
Istočnom Sarajevu

PRODUŽEN PRITVOR

02.07.2019.

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, dana 05.06.2019. godine, po prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu-Područna kancelarija Vlasenica broj: T 17 2 KT 0003186 19 od 04.06.2019. godine, prema osumnjičenom Milić Miljanu, Radovanović Stefanu, Garić Stevanu, Petković Nebojši, Kandić Milutinu, Jurošević Slaviši, Čalmić Goranu i Ozimković Nebojši, odredio je mjeru pritvora.

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu je dana 01.07.2019. godine, nakon održanog ročišta, po prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, donijelo odluku i prema osumnjičenim produžilo pritvor. Prema odluci vijeća pritvor osumnjičenom može trajati najduže dva (2) mjeseca ili do druge odluke suda.

Prema ocjeni vijeća, za osumnjičene kao opšti zakonski uslov postoji osnovana sumnja da su počinili Krivično djelo za koje se terete, odnosno za koje se sprovodi istraga. Navedeno je vijeće utvrdilo, na osnovu pribavljenih dokaza koji se nalaze u spisu, kao i materijalnih dokaza. Pored navedenog. Vijeće smatra da postoje i posebni uslovi iz člana 197. stav 1. tačka a) ZKP-a RS, koji je ispunjen u odnosu na osumnjičene Milić Miljana, Radovanović Stefana i Garić Stevana, koji pored BiH državljanstva imaju i državljanstvo Republike Srbije, pa stoga postoji realna opasnost, da bi nakon puštanja na slobodu pobjegli u drugu državu radi izbjegavanja krivične odgovornosti.

Zakonski razlog za produženje pritvora po osnovu člana 197. stav 1. tačka v) ZKP-a RS ispunjen je u odnosu na osumnjičene Milić Miljana i Garić Stevana. Naime, vijeće je utvrdilo raniju osuđivanost navedenih lica, zbog istovrsnih krivičnih djela, pa vijeće zaključuje da bi puštanjem na slobodu mogli ponoviti isto ili slično Krivično djelo.

Vijeće takođe nalazi da u odnosu na sve osumnjičene postoji zakonski razlog za produženje pritvora sadržan u članu 197. stav 1. tačka b) ZKP-a RS (opasnost od uticaja na svjedoke), odnosno da bi njihovim puštanjem na slobodu isti mogli usklađivati iskaze i dogovarati se, a što proizilazi iz rezultata istražnih radnji i prikupljenih dokaza u ovoj fazi istrage. Isto tako, da je u odnosu na sve osumnjičene ispunjen i zakonski razlog za produženje pritvora iz člana 197. stav 1. tačka g) ZKP-a RS.

Kod Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu-Područna kancelarija Vlasenica protiv osumnjičenih u toku je istraga zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili Krivično djelo Ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog Zakonika Republike Srpske, u vezi sa članom 22 KZ RS, a sve u vezi sa članom 37. KZ RS.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh