Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružni sud u
Istočnom Sarajevu

mail print fav manja slovaveća slova

IZREČENA MJERA OBAVEZNO PSIHIJATRIJSKO LIJEČENJE

22.01.2019.

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, dana 21.01.2019. godine, donijelo je riješenje kojim je optuženom Božić Nenadu iz Pala, na osnovu člana 383 b. stav 1. ZKP-a RS i članova 73. i 74. stav 1. i 2. KZ RS, izrečena mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi.

Izrečena mjera ima trajati dok postoji potreba za liječenjem i čuvanjem Božić Nenada.

Mjera bezbjednosti je izrečena iz razloga što je Božić Nenad dana 17.09.2018. godine, oko 08:00 časova, u porodičnoj kući u Palama, upotrebom hladnog oružja, u stanju neuračunjivosti, lišio života svog oca Božić Veljka.

Prijedlogom Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, optuženom je stavljeno na teret Krivično djelo ubistvo oz člana 124. stav 1. KZ RS. Za izricanje navedene mjere optuženom, sud se odlučio iz razloga što je utvrdio da je optuženi prilikom izvršenja krivičnog djela, postupao u neuračunjivom stanju, shodno nalazu i mišljenju tima vještaka iz kojeg je proizišlo da optuženi boluje od trajne duševne bolesti, te ne shvata, adekvatno značenje djela koje je učinio i bez mogućnosti da upravlja svojim postupcima „tempore kriminis.“

Protiv rješenja dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, a koja žalba ne odlaže izvršenje rješenja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh